[Мій сайт ]
Головна » 2014 » Вересень » 27 » САМООБОРОНЦІ - ВОЯКИ БАТАЛЬЙОНУ «ТЕРНОПІЛЬ»
14:33
САМООБОРОНЦІ - ВОЯКИ БАТАЛЬЙОНУ «ТЕРНОПІЛЬ»

Серед сьогоднішніх захисників України – бережанці, учасники Євромайдану: колишній працівник райвідділу міліції, заступник командира роти, майор Олег Іванійчук та колишній підприємець, командир відділення, молодший сержант Віктор Лазар, котрі 38 днів перебували в «гарячих точках» на Луганщині.
Бережанські вояки були в складі батальйону міліції спецпризначення «Тернопіль» і виконували на сході України важливі завдання із «зачистки» визволених територій, виявлення зброї, вибухівки, знешкодження терористів, диверсійних груп, снайперів тощо.

Перебуваючи у відпустці, Віктор Лазар та Олег Іванійчук, члени ГФ «Бережанська Самооборона», розповіли чимало цікавого про участь у війні з терористами, російськими найманцями на території Луганської та Донецької областей.
Спочатку, ділилися вояки, вони деколи відчували недовіру тамтешнього населення, роками зомбованого антиукраїнською пропагандою. Однак через кілька тижнів спілкування з українськими військовими люди «прозрівають», починають ставитися лояльно і навіть допомагають у проведенні «зачисток», надають важливу інформацію про місця перебування терористів, сховану ними зброю.
– В одному з населених пунктів, пригадую, з нашим приходом люди почали ховатися у квартирах, спілкувалися неохоче. Та через деякий час (наші хлопці – справжні професіонали, та ще й психологи!) зрозуміли, що ми – їх справжні друзі й охоронці. І що тільки після того, як вони берегтимуть і захищатимуть нашу спільну країну – настане мир і в їхніх краях. Нам дуже приємно було почути їх прохання: «Не уезжайте, мальчики, отсюда, а то вернётся ад», – розповів під час зустрічі Олег Іванійчук. Це підтвердив і його бойовий побратим Віктор Лазар.
Місцеві до болю, до сліз уже втомилися од війни. Найбільше, звичайно, допомагали молодь і люди середнього віку. Старших переконати значно важче, адже дуже часто їх свідомість пов’язана з радянськими часами.
Наші хлопці на Донбасі знаходять багато зброї, схованої терористами у підвалах, гаражах, різних будівлях та закопаної в посадках чи у дворах. Здебільшого, ця зброя – нова, російського виробництва. Нею надалі займається СБУ.
Був випадок, коли вдалося затримати сепаратистку, яка через соцмережі пропагувала антиукраїнські ідеї, поширювала проросійські настрої.
Учасникам АТО сьогодні необхідно чимало сил і витримки, а також – нової зброї та добротного спорядження, щоби подолати ворога. Потрібні мудрість командирів, якісні військові навчання нової зміни бійців.
Позитивним, на думку наших героїв, є й те, що бережанська влада, самооборона сприяють вирішенню проблем учасників АТО та членів їх сімей, зокрема щодо звільнення від сплати за комунальні послуги і надання земельних ділянок.
Хочеться вірити, що зусилля вояків, їх боротьба не будуть марними, а принесуть мир, спокій і покращення життя громадян нашої неньки-України.

Тетяна БУДАР. Газета Бережанське віче. №38 від 26 вересня 2014 р.


 

Переглядів: 555 | Додав: Самооборона
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]